Εξωσχολικές δραστηριότητες

Συντάχθηκε από τη Μαρία Τσιαμούρα

 

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα,

που αναπτύσσουν στο σχολείο τους και εντάσσονται στο μάθημα της Πληροφορικής, κάποιας σχολικής δραστηριότητας ή ενός εθνικού ή ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ, που διεξήχθη σε υβριδική μορφή και κατά τη διάρκεια του οποίου ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας παρουσίασαν την εργασία τους.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του μαθήματος των Εφαρμογών Πληροφορικής στη Μουσική και ως μέρος ενός διαθεματικού σχεδίου συνεργασίας με το μάθημα της Πληροφορικής γενικής παιδείας και με την πρόθεση οι μαθητές να ανακαλύψουν τη συμβολή αυτών των τεχνολογιών στην οργάνωση, διαχείριση, επεξεργασία και πραγμάτωση των μουσικών ιδεών τους, ολοκλήρωσαν τη γνώση τους μέσα από την παραγωγή ακουστικού υλικού, τη σύνθεση, δηλαδή, ηλεκτρονικής μουσικής, χωρίς τη χρήση φυσικών μουσικών ηχοχρωμάτων, αξιοποιώντας ελεύθερο online software.

Με αυτόν τον τρόπο, προσπερνώντας το κλασικό και καταλήγοντας στον μουσικό φουτουρισμό, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά όργανα μιας ορχήστρας με ψηφιακά στοιχεία, οι μαθητές ως μοντέρνοι  μουσικοί δημιουργοί εξοικειώνονται με τις νέες δυνατότητες, αξιοποιούν τα νέα εργαλεία και ανταποκρίνονται υιοθετώντας θετική στάση στις νέες προκλήσεις που προσφέρονται από την ψηφιακή και δικτυακή τεχνολογία.

Για την ομάδα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας εργάστηκαν και συνεργάστηκαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου: Άγγελος Αθανασίου, Κωνσταντίνος Γεωργίου, Αλέξανδρος Θέος, Νεκτάριος Καλούσης και η καθηγήτρια τους Μαρία Τσιαμούρα, μουσικολόγος. Παρουσίασαν: η μαθήτρια Μυρσίνη Βασιλοπούλου και ο μαθητής Κωνσταντίνος Γεωργίου.

συμμετέχοντες