Εξωσχολικές δραστηριότητες

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς πραγματοποίησε η Α’ και Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.

Συμμετείχαν 95 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς τους επισκέφτηκαν το μοναδικό σε ιστορική σημασία μέρος, κάνοντας παράλληλα μια διαδρομή στην υπέροχη ελληνική φύση και περνώντας από την Αράχοβα, από την Κρύα της Λιβαδειάς και από τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.

Αν και η αναχώρηση το πρωί της Παρασκευής ορίστηκε πολύ νωρίς, ο καιρός ήταν πολύ καλός και η διαδρομή ήταν μαγευτική.Έτσι, ο τελικός προορισμός αποζημίωσε μαθητές και καθηγητές.

Φτάνοντας στους Δελφούς η αποστολή του Μουσικού Σχολείου κατευθύνθηκε αρχικά στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί είδαν σε ξεχωριστές ενότητες μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και την ύστερη αρχαιότητα. Εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα του μουσείου και έστρεψαν την προσοχή και τον θαυμασμό τους στον ομφαλό, το ελλειψοειδές αντικείμενο σύμβολο της δελφικής μαντείας, στο χάλκινο σύμπλεγμα του Ηνιόχου, στη μαρμάρινη Σφίγγα των Ναξίων με ύψος 2,32 μ., στους θησαυρούς των Σιφνιών και των Αθηναίων, στα Αετώματα του Ναού του Απόλλωνα και στον Θόλο της Αθηνάς Προναίας. Ιδίως οι μαθητές -τριες της Α’ Γυμνασίου, που διδάσκονται Αρχαία ιστορία, είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν βιωματικά τις γνώσεις τους για την αίγλη του ιερού των Δελφών και για τη σημασία της Δελφικής Αμφικτιονίας.

Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες και εφοδιασμένα με υπομονή ξεκίνησαν την ανάβαση στο όχι και τόσο εύκολο μονοπάτι, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μια πλαγιά με αρκετή κλίση. Η θέα στα γύρω βουνά και στον ελαιώνα που απλώνεται στον κάμπο και στις πλαγιές ήταν πανέμορφη ενώ η ενέργεια που εκπέμπει το σημείο μας βοήθησε να καταλάβουμε γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έχτισαν στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Τα παιδιά έφτασαν στο Μαντείο του Απόλλωνος με τους χρησμούς της Πυθίας, περπάτησαν στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, στο αρχαίο μεγαλοπρεπές στάδιο και φυσικά στον Ναό του Απόλλωνα. Αντιλήφθηκαν γιατί ο χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, εξαιτίας της σπουδαιότητας που είχε στους αρχαίους χρόνους και των μοναδικών ιστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φιλόλογοι καθηγήτριες του σχολείου που συνόδευαν τους/τις μαθητές/τριες (η κα Βαγενά Χρύσα, η κα Βλόντζου Άννα, η κα Μάνθου Δήμητρα και η κα Λεβέντη Αγγελική), ανέλαβαν καθήκοντα ως ξεναγοί στο αρχαιολογικό μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο.

Φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις, η εκδρομή συνεχίστηκε περνώντας φευγαλέα από τον παραδοσιακό οικισμό της Αράχοβας και σταματώντας στην περιοχή της Κρύας στη Λιβαδειά για φαγητό και ξεκούραση. Οι μαθητές/-τριες έκαναν τη βόλτα τους μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, το οποίο συνέθεταν τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρράκτες. Η επιστροφή μας ολοκληρώθηκε με μία παράκαμψη και μία ακόμη στάση στην παραδοσιακή λουτρόπολη της Φθιώτιδας, στα Καμένα Βούρλα.

Ήταν μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εκδρομή. Εκτός από τις φιλολόγους την αποστολή του Μουσικού Σχολείου συνόδευσε και oι εκπαιδευτικoί: κ. Τσιοπούλου, κ. Μπαντζιανούλης και κ. Μόκα.

Delfoi 2024